2019-03-26 13:53:24• hírek • Bede Emőke

Újabb háborús emlékműveket újítottak fel Szatmár megyében

A háborús emlékművek hosszú évek, akár évtizedek óta hevernek parlagon, már ami a felújítási projekteket illeti, viszont egy tavaly indult programnak köszönhetően egyre több alkotás nyerheti vissza egykori állapotát.

Amint arról tavaly augusztusban beszámoltunk, Szatmár megyében közel 120 háborús emlékművet tartanak számon, melyeknek számottevő része az elmúlt években nem sok gondoskodást kapott. A nagy részüket teljesen körbevette a bozót, másokhoz pedig járda sem vezet. Úgy is fogalmazhatnánk, az emlékezést és emlékeztetést szolgáló alkotások az idő múlásával a feledés homályába vesztek.


Egy tavaly sikeresen elbírált projektnek köszönhetően azonban 29 emlékmű újra visszanyerheti egykori állapotát. A Szatmár Megyei Múzeum szakemberei által kiválasztott darabokat restaurálják, és környezetüket is rendbe hozzák. 2018 decemberében két emlékmű munkálatai már el is készültek, nemrégiben pedig újabb hármat fejeztek be. Ennek nyomán Szamosveresmart, Kálmánd, Vadaspuszta, Oláhgyűrűs és Nagymadarász is megújult alkotásnak örvendhet. A folyamat azonban nem áll meg itt, jelenleg is dolgoznak Hadadon és Sándormajorban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: